ÇAĞRI MERKEZİ
Kars Kaşarının Tarihçesi
Kars Kaşarının Tarihçesi

Ülkemize oldukça çok peynir türü bulunmaktadır. Her damak tadına uygun, çiğ veya pişmiş şekilde tercih edilebilecek türleri bulunmaktadır. Bizler de şimdi namı neredeyse tüm dünyaya yayılan Kars kaşarı ve özelliklerinden bahsedeceğiz.

Kars kaşarının tarihi çok eski zamanlara kadar uzanmaktadır. İsviçre'nin Gravyer peyniri ile benzer görüntüye sahip olan Kars kaşarı 1900'lü yıllara ait bir peynir türüdür. Bunun sebebi Kars şehrinin 1878 yılından 1918 yılına kadar işgalde olması ve İsviçrelilerin Kars’a gelip mandıra kurmasıyla bütün bu süreç başlamış olur.

Türkiye'nin Kars şehrinde bulunan yüksek yaylalarda üretilen bu peynir, iyi beslenen ineklerin sütlerinden elde edilmektedir. Çeşit çeşit bitkiler ile beslendiklerinde sütleri de daha lezzetli olmakta ve bu sayede de peynir daha lezzetli olmaktadır. Sert, doğal aşamalardan geçen, mayalandırılıp dinlendirilen ve birçok vitamin, protein açısından zengin bir peynir çeşidi olan Kars kaşarını mutfakta dilediğiniz yemekte kullanabilirsiniz. Suyla temasından uzak tutarak ve yalnızca yiyeceğiniz kadar dilimleyerek tüketmeniz bu peynirin dayanıklılığı için oldukça önemli olmaktadır.

Lezzetli omletlerin lezzetini artırmak, pizzalarda kullanmak, çorbalara eklemek, hamur işlerini lezzetlendirmek, çeşitli yemeklerin üzerine rendelemek veya fırınlamak, tostlarda kullanmak veya pişirmeden yemek... Okurken bile insanın canının çekmemesi mümkün değil!

Yalnızca dikkat etmeniz gereken bir nokta bulunmaktadır. Kilo kontrolü sağlamak isteyenler, kalp rahatsızlığı veya kolesterol gibi sorunlara sahip olan kişiler, bu peyniri iki dilimden fazla tüketmemelidir. Aksi takdirde sağlığınızı kötü etkileyebilir.

KARS KAŞARININ DİĞER PEYNİRLERDEN FARKI NEDİR?

Kars kaşarı, bildiğimiz ve sıkça kullandığımız kaşar peynirinden farklı olarak mayalandırma ve dinlendirme işlemlerine sahiptir.

Kars kaşarının birden çok vitamin ve sağlıklı birçok protein ile dolu olduğunu daha önceki yazılarımızda söylemiştik. Şimdi de dilerseniz bu oranlara göz atalım:

100 gramlık bir Kars kaşarı içerisinde yaklaşık değerler olarak 18 gram yağ, 0,7 gram karbonhidrat, 38 gram protein, 701 mg kalsiyum, 99 mg potasyum ve 0,34 mg demir bulunmaktadır. İçerdiği bu zengin kaynaklar sayesinde de ülsere, diş çürümesine, enfeksiyonlara, kemik erimesine ve tansiyona iyi geldiği bilinen bir lezzet deposu olmaktadır.

Hafif rutubet bulunan bir ortamda saklamak da diğer peynirlere göre farklılıklarından bir tanesi olmaktadır. Evdeki kiler veya buzdolabının sebzelik bölümünde, çok ışık almayacak şekilde bu peyniri saklamanız en mantıklısı olacaktır.

Gerçek bir Kars kaşarı, ortadan ikiye ayrıldığında düz ve pürüzsüz bir yüzeye sahiptir. Aynı zamanda bu kaşar türü ateş ile karşılaştığında çıra gibi yanmak yerine erimektedir. Eğer ki böyle bir durumla karşılaşıyorsanız satın aldığınız yeri tekrar düşünmenizi öneririz. Sizler de en lezzetli, kaliteli, güvenilir ve organik Kars kaşarı satın almak istiyorsanız web sitemizi inceleyebilirsiniz ve bu peyniri afiyetle yiyebilirsiniz.